About Me

My photo
Kemaman, Terengganu, Malaysia
Seoarang ibu kepada 2 hero dan 1 princess, isteri kepada suami yang sangat penyayang dan sporting..Tulis blog ni hanya suka-suka dan syok sendiri...Untuk kepuasan diri sendiri..

Wednesday, June 17, 2009

Sup Ikan Haruan


Bahan2

1 ekor ikan haruan
5 ulas bawang merah }
2 ulas bawang putih } ditumbuk
1-2 teh lada hitam }
Garam
Serbuk perasa
Halia diketuk
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Air (agak2 la)

Bahan utk menumis

3 ulas bawang merah- dihiris halus
Halia - dihiris halus
Sedikit minyak

Bahan hiasan

Daun bawang & sup-dihiris halus

Cara membuatnya:

1. Masukkan bahan2 yg ditumbuk, halia, kulit kayu manis, bunga lawang , bunga cengkih, garam & serbuk perasa kedalam periuk berisi air-masak hingga mendidih.
2. Bila mendidih masukkan ikan - rebus sehingga masak & ketepikan.
3. Tumiskan bahan2 utk menumis sehingga garing-kemudian tuangkan ke dalam periuk sup tadi (minyak tumisan tu diambil sedikit sahaja) & tutpkan periuk.
4. Masa utk menghidang baru diletakkan bahan hiasan.

Selamat mencuba- sup ni baik utk luka dalaman.

=========================




AYAM HALIA

Bahan2
ayam - dipotong kecil2
halia muda - dipotong panjang2 & halus2
bawang puteh - dipotong panjang2 & halus2
minyak bijan
air
cuka
kicap hitam
serbuk perase

Cara2nye
1) panaskan minyak bijan & tumiskan halia muda+bawang puteh hingga agak layu dan garing sedikit..

2)masukkan ayam+sedikit air+cuka...gaul rata, kemudian tutupkan seketika.....lebih kurang 5 minit kemudian gaul lagi untuk memastikan ayam tadi masak.

3)Akhir skali masukkan kicap hitam+serbuk perase secukupnye.

p/s: terpulang jika hendak berkuah sikit...tambah air, jika tidak biar masak lebih lama & kering sikit.....



Sebagai peringatan, dalam adat melayu secara amnya kita selalu mengamalkan
memakan jamu. Memang tidak boleh menafikan bahawasanya orang-orang melayu
peka dan handal dalam pemakanan jamu dah akar kayu untuk menjaga
kelangsingan badan selain sebagai pemakanan yang sihat khususnya buat
ibu-ibu yang baru lepas bersalin.

Tetapi harus diingatkan bahawa, jika anda dalam keadaan berpantang selepas
bersalin, dan jika anda menggunakan sebarangan ubat jamu tradisi melayu,
maka resipi-resipi yang Pak Amir hantarkan tadi / dan juga akan datang, sila
KURANGKAN kandungan ukuran halia dan lada putih / lada hitam, begitu juga
lain-lain bahan yang panas. Pak Amir takut ianya mungkin menimbulkan
permasalahan sekiranya diberi secara berlebihan.

Namun, untuk pengetahuan semua, wanita yang dalam pantang selepas bersalin
MAMPU menahan segala jenis pemakanan yang panas, lagi panas lagi ada
"ummpp", dan itulah sebaik-baiknya...Insya Allah. Namun, sebagai langkah
berjaga-jaga, Pak Amir tetap mengingatkan supaya mengurangkan sesetengah
kandungan masakan tersebut. Itu sebab bagi warga cina, mereka begitu banyak
memakan makanan yang panas selain membuang angin dalam badan yang begitu
banyak yang hanya dapat diatas masalah ini dalam masa tempoh pantang sahaja,
selepas tempoh tersebut maka menangis tak guna lagi kerana ianya sukar
diatasi masalah "angin" dengan mudah dan bakal menderita di usia yang tua
nanti. Begitu juga mereka banyak menggunakan arak terutama DOM kerana
dipercayai dan terbukti kemampuan pengaliran darah serta seluruh anggota
tubuh badan secara yang sihat, namun perkara ini kita dapat atas dengan
pengambilan JAMU. Pilihlah jamu yang berkualiti dan wang ini tidak boleh
jimat sebenarnya.

Sekiranya ibu yang mencuba resipi pantang saya ini, Insya Allah jangan
risau, jika dimasak secara kandungan sepenuhnya dan jika dimakan bersama
jamu dan didapati tiada apa-apa masalah maka teruskan sahaja, ingat.. ibu
dalam pantang mampu menahan segala bentuk makana yang panas, dan itu yang
dicari kalau mampu.

Kepada abang-abang semua, tunggu apa lagi, dengan adanya resipi yang begitu
menarik lagi enak sudah tentu melilir air luih dan anak tekak kita bukan ?
Maka ambillah kesempatan ini untuk menambahkan lagi zuriat yang sedia ada,
demi menambahkan umat Islam secara amnya, sudah tentu para ibu nak bersalin
sahaja lepas ini sebab dapat menu yang begitu istimewa sekali, hanya di
Mummy Irasissfi Corner, dan harap saya pun dapat pahala nanti sebab usaha
ini diniatkan semata-mata untuk amal sahaja...Insya Allah. Kepada yang masih
belum ada kesempatan rezeki, cuba dan cuba lagi... Bawalah pulang
resipi-resipi ala pantang ini supaya kita kaum ibu dapat mengamalkan alam berpantang dengan sebaik mungkin.


Beberapa perkara yang perlu diperhatikan :

1. Ayam mesti pakai ayam kampung dara SAHAJA. Dapatkan ayam ini di pasar
gerai cina, dan sembelih di gerai Islam.

2. Minyak bijan sahaja boleh digunakan.

3. Kalau nak ikutkan sayur, hanya sayur sawi sahaja dibenarkan, tetapi masih
terdapat beberapa sayuran lain yang sangat berkhasiat yang harus diambil
seperti karot.

4. Tiada ikan dibenarkan tetapi saya menolak falsafah ini. Ikan-ikan
yang tidak gatal perlu diambil untuk kepentingan kesihatan dan khasiat
terutama ikan bilis dan lain-lain. Cari ikan yang tidak gatal...

5. Bahan-bahan khusus seperti Muk-Yee, kurma cina ( warna merah tu ) dan
lain-lain lagi yang anda akan jumpa ( yang tidak pernah anda dengar sebelum
ini ) dari masa ke semasa boleh terus beli di kedai ubat cina. Jangan reply
dan tanya Pak Amir sebab susah nak terangkan. Setiap resipi yang dihantar
telah saya usaha menulis dengan terang dan mudah difahami...Insya Allah.

6. Lesung kukus adalah sejenis tembikar sais sederhana, biasanya orang cina
pakai untuk mengkukus ( atau panggilan "tan" ) dan meletakkan lesung kukus
ini ke dalam satu periuk lebih besar, dimasukkan separuh air tidak melebih
permukaan lesung kukus tadi dan kukus selama beberapa jam, atau boleh letak
dalam slow cooker...dapatkan nasihat daripada tuan punya kedai jual periuk /
tembikar. Nama cinanya ialah " Tan-Jong "

7. Slow cooker, slow pot, Beli di kedai elektrik

No comments:

Post a Comment